Oldtimerverzekering.

Definitie van een oldtimer?

Voor we naar de specifieke details van de oldtimerverzekering over gaan, is het goed vast te stellen welke auto’s onder de noemer oldtimer vallen. Echt eenvoudig blijkt dit echter niet. Wanner het neerkomt op oldtimers is er niet een eenduidige definitie. De standaard definitie in de volksmond is een oude auto die niet langer gefabriceerd wordt. Fiscaal gezien wordt onder een oldtimer een auto verstaan die ouder is dan 25 jaar. Voor voertuigen die ouder dan 25 jaar zijn geld in Nederland een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. De regeling zal achter medio 2012 bevroren worden, dit zal in houden dat voertuigen die in gebruik gesteld zijn vanaf 1987 niet meer in aanmerking komen voor deze vrijstelling. In de verzekeringswereld liggen de grenzen voor een oldtimer anders. Het gaat bij verzekeringsmaatschappijen welliswaar allemaal om een oude auto, maar waar bij de een de grens ligt op 12 jaar kan bij de andere dit 25 jaar zijn.

Wat is een oldtimerverzekering?

De WA oldtimerverzekering is een verzekering die alleen schade dekt die veroorzaakt wordt door het gebruik van een oldtimer. Deze basisdekking wordt de WA-dekking genoemd. In Nederland is deze WA-dekking verplicht. Er is de mogelijkheid om de standaard WA dekking uit te breiden, zodoende kan bijvoorbeeld schade aan het eigen voertuig ook verzekerd worden.
Alhoewel een oldtimerverzekering een autoverzekering is, geldt dat deze verzekering vaak lagere premies kent dan een standaardautoverzekering. Voornaamste reden is dat bezitters van een oldtimer minder vaak bij een schadeongeval betrokken zijn. Een oldtimer wordt vaak gebruikt als tweede auto en maakt vandaar minder kilometers. Verder blijkt dat rijders van oldtimers doorgaans voorzichtiger in het verkeer zijn.

Soorten oldtimerverzekeringen

Oldtimerverzekeringen kun je onderverdelen naar de geboden dekking. De drie verschillende oldtimerverzekeringen zijn:

WA (wettelijke aansprakelijkheid):

Een WA verzekering dekt schade die veroorzaakt wordt aan derden door een oldtimer, waarvoor de eigenaar van het voertuig wettelijk aansprakelijk is. Hierbij kan je zowel denken aan zaakschade (aan een auto of een andere oldtimer) maar ook aan letselschade (aan andere personen). Alle bezitters van een oldtimer zijn verplicht om deze minimaal WA te verzekeren.

WA + beperkt casco dekking:

Een WA met beperkt casco dekking biedt dekking tegen schade aan de eigen oldtimer. Echter worden niet alle schades vergoed, lees hiervoor goed de voorwaarden door waarin deze beschreven worden. Denk aan bijvoorbeeld braak en brand. Hiervoor geldt vaak een eigen risico. Diefstal valt bij een aantal maatschappijen standaard onder de WA beperkt casco dekking maar bij een aantal andere maatschappijen dient hiervoor een extra dekking afgesloten te worden.

WA + Volledig Casco (All risk oldtimerverzekering):

Volledig casco wordt meestal een all risk verzekering genoemd. Alle schades aan de oldtimer worden met een all risk verzekering vrijwel altijd gedekt. In het geval van specifiek beschreven gebeurtenissen wordt de schade niet vergoed. Enkele voorbeelden hiervan zijn slijtage, schade door rijden onder invloed of opzettelijke schade.

De juiste oldtimerverzekering kiezen

De keuze uit maatschappijen en dekkingen is aanzienlijk. Een selectie van maatschappijen die oldtimerverzekeringen aanbieden staan hieronder vermeld. Het is relatief eenvoudig eenvoudig de verzekeringen te vergelijken op premie en eventueel op polisvoorwaarden. Indien je een oldtimerverzekering vindt die bij jouw wensen aansluit, kun je eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Direct online afsluiten is tevens een optie.

Goedkoopste oldtimerverzekering

De vergelijkingssites met de scherpste prijzen (Vanaf € 2,- per maand)
De onderstaande maatschappijen bieden brommerverzekeringen aan:

ASR.nl
Oldtimerverzekering

NN.nl
Oldtimerverzekering

Unigarant.nl
Oldtimerverzekering

DFS.nl
Oldtimerverzekering

Nettodirect.nl
Oldtimerverzekering

Valckenstaete.nl
Oldtimerverzekering